martedì 8 maggio 2012

Follow-up, ecografia.

Zilele trecute mi-a venit rândul, în sfârșit, la ecograf.
E vorba de ecografia de control pe care trebuie s-o fac de două ori pe an și care împreună cu alte analize constituie follow-up-ul meu oncologic. Un fel de bilet de voie pentru următoarele șase luni.
Ultimul a fost in octombrie la Roma... și dacă n-ar fi fost niciun eveniment neprevăzut ar fi trebuit să fiu acum acolo, la Roma....dar a fost...și neprevăzut și trist și iremediabil.
Intro zi poate o să găsesc cuvintele potrivite cu care să descriu lunile lui februarie și martie...intro zi, nu acum.
Acum pot doar să scriu că în ceea ce mă privește .... sunt ok, am bilet de voie până în toamnă.
Ar fi câteva probleme pe la colecist și pe la plămâni dar nimic preocupant.

Și-acum să revin la ecografie. Și la sistemul sanitar românesc .
Ca să fiu sigură că va fi o ecografie super -mega corecta, limpede și fară dubii am preferat să mă programez la cea mai cea doctoriță din oraș.
Asta însă înseamnă că a trebuit să-mi aștept rândul. Cinci săptămâni am așteptat și mi s-a părut lux față de cele 3 luni cât mi-au spus inițial la Hiperdia.
Ecografia, fie vorba între noi, e cea mai simplă analiză pentru un pacient. Nu doare, nu cere explicații, nu stânjenește, nu umilește, nu nimic. doar stai acolo și te lași masat frumos pe burtă ca Mitzu când doarme.
Doar că ecografia singură, doar ea așa de capul ei, nu e suficientă. Mereu e însoțită de analize de sânge, mers la dotocr de familie, la specialist, etc
Eu am făcut un tur repetat pe la toți și încă mă întreb ce rost are dacă oricum totul (sau aproape) se plătește. Ecografia, de exemplu m-a costat 80 lei.
E mult, e puțin...nu știu... dar pentru un pacient cu antecedentele mele mi se pare exagerat.
Razele X m-au costat 45 ( și am făcut 2) , analizele nu mai țin minte dar ceva în jur de 300 din cauza marcatorilor și analizelor mai speciale. Ok, există niște liste mi-au spus, dar astea sunt lungi, trebuie să aștepți să fi chemat când îți vine rândul și mai apoi să găsești un laborator care lucrează și analizele compensate și tot așa...
Ori n-am înțeles eu bine cum funcționează încă sistemul, ori mă mir degeaba de lucruri pe care deja toți le cunosc și numai mie mi se par exagerate.

Bine, m-am plâns și eu puțin de sistem dar de fapt sunt destul de mulțumită pentru că totula ieșit bine.
Organismul meu e încă șubreb după toate chimio, radio, anestezi, intervenții chirurgicale, antibiotice, alimentație parenterală, spitalizare și toate alea ...dar merge spre însănătoșire.
Iar eu încerc să-l ajut cât pot. Mănânc mai sănătos, respir mai corect, mă odihnesc mai mult, mă plimb cu plăcere și fac muuulte din lucrurile alea care-mi plac și pe care le-am tot amânat.
Lucruri simple, dar care-mi plac. Nu care merită banii sau dau bine în public ci cele care-mi plac.
Aș mai spune-o de vreo zece ori ca să știu că se-nțelege perfect pentru că eu am confundat multă vreme "merită" cu "imi place". Revin în posturile viitoare.

Închei cu o "rețetă" sigură de ecografie.
Deci, pentru ca toate organele alea din abdomen și pelvis să se vadă frumos și clar e necesar să avem vezica plină. Nu plină ochi , dar plină.
Pentru asta eu m-am dus nemâncată și am băut un pahar mare (vreo 300ml) de apă cu 3h înainte după care am mai sorbit din când în când dintro sticluță de jumătate.
Cu două zile înainte e utilă și o pastiluță pentru eliminarea gazelor, în felul ăsta și colonul e relaxat și se vede bine totul. (chair și nota de plată...)

Nessun commento:

Posta un commento

Comentarii